Europees eiken

Europees eiken

Naam: Europees eiken
Herkomstgebied: Europa
Botanische naam: quercus robur
Houtsoort: Loofhout, goed bewerkbaar

Eiken, ook wel quercus robur genoemd, is een loofhout dat groeit in Europa.

Eiken, ook wel quercus robur genoemd, is een loofhout dat groeit in Europa. Het hout wordt aangevoerd als zaag- en fineerhout. Het eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur. Kwartiers gezaagd hout vertoont karakteristieke glanzende ‘spiegels’. Eiken heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met eiken snel corroderen. De nerf is matig grof tot grof en de draad is recht.

Eigenschappen eiken hout

Eiken hout droogt zeer langzaam en heeft enige neiging tot scheuring, vervorming, collaps en verkleuring. Met de nodige voorzorgmaatregelen (o.a. het gebruik van een afdichtingsmiddel bij kops hout) laat eiken zich echter prima drogen en worden o.a. kopscheuren voorkomen.

Bewerking eiken of quercus robur

Goed te bewerken. Zowel met machines als handgereedschap kan eiken worden bewerkt, gedraaid en gefreesd. Voor speciale doeleinden (deuren, vloeren en ramen) verdient het de voorkeur om kwartiers gezaagd hout toe te passen. Habraken Hout adviseert u graag.

Eiken kan matig worden gespijkerd en geschroefd. Voorboren wordt aanbevolen, evenals roestvast bevestigingsmateriaal. Dit voorkomt een verkleuring door contact met ijzer.

Toepassing eiken hout

Van oudsher is eiken de duurzaamste Europese houtsoort. Eiken is in vrijwel iedere industrie en overal toe te passen, zowel voor constructiehout, op scheepswerven, bruggenbouw, waterwerken als in de chemische industrie, meubels, speelgoed, sportartikelen, carrosserie- en landbouwmachines.

Meer weten over ons voorraadprogramma in eiken

  • Duurzaamheidsklasse: volgens NEN-EN 350-2 klasse 2
  • Sterkteklasse: volgens DIN 4074 LS 10 D30
  • Kunstmatig gedroogd op 12% (+/- 2%)
  • Volumegewicht: ca. 700 kg/m3 bij 12% vochtgehalte
  • Opgenomen in de lijst van goedgekeurde houtsoorten voor geveltimmerwerk SKH 99-05: Nee
  • Te bewerken met scherp gereedschap met gereduceerde spaanhoek
Vragen? »

Certificering:

FSC
pefc