Interview Niels de Waard

Niels de Waard:

"Passie voor hout ontwikkel je snel!"

“Als geroutineerde autoverkoper dacht ik niet direct aan ‘hout’ toen ik een
carrièreswitch overwoog.
Mijn bezoek aan Habraken Hout veranderde echter alles. Ik raakte gefascineerd
door het mooie, natuurlijke materiaal waar zo ontzettend veel mee mogelijk is.
En natuurlijk: de geur. 

Inmiddels ben ik al heel wat te weten gekomen over de vele houtsoorten, toepassingen, maatvoeringen en bewerkingen. Uiteraard dankzij Frank Habraken en het team, maar ook door de verschillende klanten waar ik op bezoek mag komen. Ze vinden het leuk om me dingen te laten zien en zo leer ik elke dag. Ik merk dat ik er – net zoals ik dat bij Frank zie – energie van krijg om te speuren naar de juiste partij hout voor een specifieke klant. Het is steeds weer een geweldig gevoel, als het gelukt is. 

Familiebedrijf

De gemoedelijkheid van een traditioneel familiebedrijf spreekt me aan. Ik merk dat Habraken een goede, betrouwbare naam heeft. Ik begeef me in het rayon Zuid-Nederland en bezoek zowel bestaande als nieuwe relaties. Een interessante omgeving met leukegesprekken. Veel bedrijven doen al jaren zaken met Habraken Hout. De loyaliteit is groot en we staan bekend als: “altijd goed.” Dat is fijn om te ervaren. Toch weten nog niet alle klanten wat we allemaal kunnen bieden, zoals op het gebied van voorraadhouden, bewerkingen etc. Het is een hartelijke branche, waarin men betrokken is bij elkaar en elkaar dingen gunt. Afspraak is afspraak. De wereld van de auto’s is in vergelijking toch veel ‘vluchtiger’. 
Kortom, ik voel me al aardig thuis in de wereld van meranti, merbau en iroko. Passie kun je ontwikkelen. Ik volg diverse cursussen om mijn kennis op peil te krijgen. Ik zie uit naar het moment dat ik een klant echt volledig zelfstandig kan adviseren over een bepaalde houtsoort. 

Meedoen én meedenken

En dat is na twaalf jaar auto’s verkopen best prettig. Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten. Het meedenken met de klant, de persoonlijke klik en werken aan een langdurige relatie zijn heel belangrijk. De ondernemersgeest is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader inspireerde me altijd om te werken voor je geld en onderaan te beginnen als je echt iets wilt leren. Een brede interesse is belangrijk, evenals vertrouwen op je intuïtie. Ik heb bij Habraken dan ook al verschillende uurtjes doorgebracht in het magazijn en de machinale houtbewerking. Heerlijk om te doen en zo krijg ik nog meer gevoel bij het product. Verder vind ik het leuk om mee te denken over het optimaliseren van interne processen, marketingcommunicatie, en de kennis binnen het bedrijf nog verder te verhogen. Het enthousiasme van Frank en het team werkt aanstekelijk!

Kennismaken met Niels of een specifieke vraag?